AYDER YAYLASI
Ayder Yaylası Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Çamlıhemşin ilçe merkezinin 19 kilometre güneydoğusunda yer alan yayla hem bin 350 metre rakımda bulunduğu hem de ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı olduğu için tertemiz havasıyla tanınıyor. Sırtını Kaçkar Dağları'na dayayan yaylanın eteklerinde çam ormanları da bulunuyor. Ayder Yaylası'nın 1987'de turizm bölgesi 1994 yılında da milli park ilan edilmiştir.
RİZE KALESİ
Kale, şehir merkezinin güneybatısında 480 m²’lik bir alan üzerine kurulu. İç ve aşağı kalelerden oluşur. İç kalenin I. Justinianus (527-565) döneminde, aşağı kalenin ise 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kenti seyir için kent merkezindeki ideal noktalardan biridir. Düzgün plan arz etmeyen kale 150 metre yüksekliğinde doğal bir tepe üzerine kuruludur. Düzgün kesme taş ve moloz taştan inşa edilen iç kalenin giriş kapısı doğudadır. Yarım daire planlı beş adet kulesi vardır. Aşağı Kale; iç kaleden kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine doğru açılarak uzayan, denize ulaşan surlarla çevriliyken, günümüze batı duvarlarının bir bölümü ve bazı kule kalıntıları kalmıştır.
ANZER YAYLASI
İkizdere ilçesinde 2105 m yüksekliktedir. Rize il merkezine 85 km mesafede bulunan yaylaya İkizdere ilçesinden ulaşım sağlanır. Ballıköy adı ile de anılan Anzer bir taraftan Çoruh nehri ve Bayburt kentine, diğer taraftan Trabzon Uzungöl Turizm Merkezi’ne bağlanır. Bir geçiş bölgesinde olmasının getirdiği kültürel etkilerin yanısıra Meles, Petran, Kabahor, Garzavan yaylalarıyla çevrili konumuyla geleceğin önemli turizm merkezlerinden biri olma yolundadır.
KIZ KALESİ
Pazar ilçe merkezinin batısında küçük bir yarımada üzerine kuruludur. Kayalık bir zemin üzerinde bulunan kalenin kara ile bağlantısı kesilmiş durumdadır. Duvarlarındaki muntazam taş işçiliği dikkat çekicidir. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 13. veya 14. yüzyıllarda kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde tek bir gözetleme kulesiyle ayaktadır.